|
GURURLU OLMAK GURUR DUYMAK
|
|
11-18-2008, 08:03 AM
|
|||
|
|||
|
GURURLU OLMAK GURUR DUYMAK
GURURLU OLMAK
Gururlu olmak ve nasıl gurur duymayı insanlar bilmeli benliğinde yaşatmalıdırlar. Gururlu olmak ve nasıl ne zaman nelerden gurur duymayı bilmek için gururun nasıl bir duygu olduğunu önceden bilinmelidir. O zaman gurur nedir sorusunu insanlar kendilerine sorarak cevabını aramalıdırlar. Gurur insanların toplum yararına yaptıklarına veya kişisel başarılarına karşı duyulan onurlu bir sevgi ve duygu yükünün toplamıdır. Gurur duymak bilinçli onurlu ve gurulu olmaktan geçer. İnsanlar öncelikle nelere nasıl gurur duyacaklarını iyi bilmelidirler. Bu konuda seçici olmalıdırlar. Her yaşanan olaylardan gurur duyulmaz. Uçara kaçar ulu orta gurur duymak gurur duygusunu basitleştirmektir. Bu neden ile gurur duyması gereken değerleri çok iyi bilmek ve irdelemek gereklidir. İnsanlar nelere karşı nasıl gurur duymalıdır bunu çok iyi tespit etmeli ve ona göre gurur duymalıdırlar. Dünyada insanlığa karşı yapılan yararlı çalışmalarından dolayı duyulan gurur evrensel bir gururdur. Evrensel gurur duymak için toplum için insanlık için yapılan başarılarak bakmak lazımdır. Bu gün cep telefonun dedesi olan ilk telefonu bulan insanlığın hizmetine sunan Alexander Graham Bell’e karşı duyulan gurur bir evrensel gurur duymaktır. Dünya insanlığını karanlıktan kurtaran elektriği ve ampulü bulan insanlığın hizmetine sunan Benjamin Franklin ile Edison’a karşı duyulan gurur bir evrensel gururdur. İnsan sağlığı üzerinde uzun araştırma ve çalışmalar yaparak kuduz aşısını bulan Pastör’e ve bunun gibi ilim ve bilim adamlarına karşı gurur duymak evrensel gurura birer örneklerdir. Bir de insanların Ülkesel değerlere karşı gurur duyma olgusu vardır. Ülkesel gururu duyma yaşadığı ülke insanlarını göstermiş olduğu başarılara karşı duyulan gururlardır. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Kahraman Arkadaşları ile gurur duyuyorum. Çünkü bu çağdaş Türkiye cumhuriyetini birlikte kurarak dünyada kendi vatanımızda özgür olarak yaşamayı bizlere armağan etmişlerdir. Bu bir Milli gururdur. Türk ordusunun içeride dışarıda göstermiş olduğu başarılardan dolayı insanın gurur duyması bir ülkesel gurur duyma örneğidir. İnsanların ülkesinde özgürce rahat ve huzur içerisinde yaşamaları için güvenlik kuvvetlerinin göstermiş olduğu başarılara karşı duyulan gurur ülkesel bir gururdur. Bir ülkenin geleceğini yetiştiren şekillendiren ilim bilim adamlarına öğretmenlerine karşı gurur duymak ülkesel gururlardır. Son Pakistan depremine yardımda bulunmak için cebinde ki son parasını Pakistan’a bir mektup ile gönderen Kütahya’ lı kendisi fakir ama gönlü zengin çocuğun yapmış olduğu bu insani davranış biçim Türkiye için bir ülkesel gurur duyma örneğidir. Türkiye Cumhuriyeti ile gurur duyuyorum. Çünkü bana rahat huzurlu yaşamam için suyunu havasını toprağını ve tüm nimetlerini özgürce cömertçe sunmaktadır. İnsanlar bu tür gurur duyma olgularını zaman içerisinde kendilerinde yaşamaktadırlar. Türk bayrağı ile gurur duyuyorum dünyada ülkemin bağımsızlığını özgürlünü gökyüzünde dalgalanarak temsil ederek ülkesel gururu yaşatmaktadır. İnsanların kişisel gurur duyma hakları da vardır. Bir insan toplum için yaralı bir çalışma ve başarıdan dolaya kendisi ile gurur duyma hakkına sahiptir. Kişisel gurur nasıl ne şekilde duyacağı kişi tarafından bilinmelidir. Benim kendim ve ailem ile gurur duymam kişisel bir gururdur. Ben kendim ile gurur duyuyorum. Çünkü Türkiye Cumhuriyetinde özgürce yaşayan Türk vatandaşı olduğumdan Türk vatandaşlığından gurur duyuyorum. Annem, babam ve ailem ile gurur duyuyorum. Bana zor koşularda bütün imkanlarını kullanarak bana kitap, defter ve kalem alarak çağdaş eğilmiş bir insan olarak yetişmem için okula gönderdiler. Yaşadığım topluma yaralı olmam için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan beni uygar çağdaş topluma kazandıran ailem ile gurur duyuyorum. Benim gurur duydum bu evrensel, ülkesel ve kişisel gurur duyguları, gurur duyabilen gurur duymak isteyen tüm insanlar için de geçerlidir. Bu durum karşısında insanlar neler de nasıl gurur duymasını iyi bilmelidir. Gurur duyulacak olaylar iyi analiz edilmelidir. Gurur duyma asla basit duygu değildir. Gurur duyma onurlu bir yaşam biçimidir. Her olaya karşı gurur duyulmamalıdır. Türkiye de insanlar her önüne gelen olaylara karşı gurur duyuyorlar. Bu bir basiretsizliktir. Türkiye de bir spor kulübü yabancı bir futbolcu transfer ediyor. Yabancı futbolcu daha Türkiye ye yeni geliyor İstanbul Atatürk hava limanında o takımın taraftarları gereksiz yersiz olarak Türkiye senin ile gurur duyuyor diye bağırıyorlar. Gelen yabancı futbolcuda bunlar kim neyin nesi diye şaşkın şaşkın bakıyor. Bu bir gurur duyma değildir bir yalakalıktır. Çünkü o yabancı futbolcu daha henüz ne Türkiye için ne de takımı için hiçbir şey yapmamıştır başarı göstermemiştir. Türkiye’nin milyon ve milyar doları verilerek transfer edilen yabancı futbolcu bir futbol karşılaşmasında karşı takımın kalesine bir gol atıyor o takımın taraftarları yine ayakta Türkiye senin ile gurur duyuyor diyerek bağırıyorlar. İşin farkında değiller o yabancı futbolcu milyon milyar dolarları cebine indirmekle asıl golü karşı takımın kalesine değil Türkiye’nin ekonomisine atmıştır. Asıl golü Türkiye yemiştir. Türkiye de yaşayan binlerce Türk futbolcusunun kazanacağı paralar bir yabancı futbolcuya ödenerek o yabancı futbolcunun tatil köylerinde rahat renkli bir yaşam sürmesini sağlıyoruz. Türk takımının taraftarları daha niçin nasıl gurur duyduklarının farkında değillerdir. Bir tarih ünlü bir yabancı teknik direktör Türkiye de bir spor kulübüne teknik direktör olarak Türkiye geliyor. O spor kulübünün taraftarları İstanbul Atatürk hava limanında toplanmışlar gelen teknik direktörü karşılıyorlar teknik direktörü uçak tan iner inmez o takımın taraftarları başlıyor bağırmaya “Türkiye senin ile gurur duyuyor” “Türkiye senin ile gurur duyuyor” diye bağırmaya. Teknik direktör şaşkın bir şekilde yanındaki tercümanın soruyor, Bunlar kim niçin böyle bağırıyorlar diye soruyor. Tercüman teknik direktöre sizi alkışlıyorlar sizin için “Türkiye senin ile gurur duyuyor” diye bağırıyorlar efendim. Bu durum karşısında Teknik direktör tercümana söyle onlara “Ben Türkiye için ne yaptım ki benim ile gurur duyuyorlar” gurur duymak bu kadar kolay mı.söyle bu insanlara gürültü yapmasınlar burada bulunan insanlar rahatsız oluyorlar. Hem ben kişilik olarak yalakalığı hiç sevmem der.Tercüman teknik direktörün bu ifadelerini o takımın taraftarlarına söyler, teknik direktör böylelik ile o taraftarlara Türkiye de ilk olarak iyi bir gurur duyma dersi vermiştir. Türk takımı taraftarlarına gurur duyma dersi veren bu yabancı teknik direktör kısa bir süre sonra Avrupa nın büyük spor kulübünün birine transfer olarak Türkiye den ayrıldı. Transfer olduğu Avrupa nın büyük spor kulübünde başarı çalışmalar yapmaktadır. Kimse onun ile gurur duymuyor. Çünkü o kendi işini yapıyor. Herkes kendi işini yaptığı sürece gururu kendisi duyar. Türkiye Cumhuriyeti kendi toplumlarına insanlarına iyi hizmet etmesi için tüm harcamalarını üstlenerek eğitim için yurt dışına gönderdiği gençlerin keçi sakal bırakarak küpe takarak Türkiye’ye geri dönmeleri gurur duyulacak bir olay değildir. Sadece adı Türkçe olan fakat Türk idealleri ile yetişmemiş Türk toplumuna yarar sağlamamış insanların gösterdikleri her hangi bir başarısı Türk insanı tarafından gurur duyulacak kaynak olamaz. Gurur duyulacak değerler kalıcı olmalıdırlar. Gurur duymak için öncelik ile onurlu gururlu olmak gereklidir. Hiçbir gurur çarşıdan pazardan para ile satın alınmaz. Çalışmak ile başarı gösterilerek elde edilir kazanılır. Gururlarınız ile gurur duyunuz. Abdullah KAPLAN Giresunlu olmaktan gurur ve onur duyanlara selam olsun. |
|||
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|